Založ si blog

Pôst, pamäť, rozum, vôľa.

Zmyslom pôstnej doby je oslobodenie človeka zo zakliatia do seba samého, ktoré nedovoľuje vnímať a prijímať druhých; pôst nemá znamenať nasadenie náboženskej masky kajúcnosti, pokory  ale vnútorné obrátenie…. osobné scitlivenie. Zmyslom pôstneho času  je oslobodenie človeka.  Je veľa druhov neslobody, ale najhoršie z nich je tá vnútorná. Zakliatie do seba samého, ktoré nedovoľuje vnímať a prijímať druhých. Rozbiť tieto okovy svojvôle a pýchy znamená otvoriť sa pre druhých, pre ich bolesti a potreby.
Pre kresťanov je to čas prípravy na Veľkú noc, najdôležitejšie sviatky v našom živote. Je  tu príležitosť pozrieť  sa na cestu,  po ktorej máme nakročené, akí  sme a ako žijeme vo vzťahu k blížnym. Pôst  má zmysel  jedine ako pomôcka k lepšiemu sústredeniu sa na to, čo je skutočne podstatné.

A či je pravý pôst len ​​nejaká zbožná hra, plesová   maska ​​nasadená na nezmenenú tvár, nezmenenú bytosť? Je to len zásterka pre stále rovnakú chamtivosť, stále rovnaké zneužívanie druhých, stále rovnakú ľahostajnosť?
Len vnútorné oslobodenie, život otvorený pre druhých, prináša uzdravenie. Pravý pôst, pôst srdca, zasahujúci centrum našej bytosti a prejavujúci sa v našom živote, so sebou nesie pokoru a vážnosť. Nie je to niečo „napotom“, odmena pre „posvätenú“ existenciu, ale nová kvalita života. Každý vzťah, každé otvorenie sa, prijímania a dávania premieňa celok nášho života. Pôst je bohatstvo, ktoré máme tak blízko na dosah , že si ho často ani neuvedomujeme.
Pôst je stretnutie so sebou samým, ako s bytosťou, ktorú dlho len míňame v honbe za  rôznymi vonkajšími vecami. Je to stretnutie i s druhými ľuďmi ,ako vzácnym darom i náročnou úlohou, ktorá nám dokáže poskytnúť  spásonosnú Cestu, Pravdu, Život,,,,, netušené napätie, harmóniu ,plnosť.

Pôst nepatrí len kresťanským kajúcnikom, ale všetkým, ktorí dokážu žiť pre druhých. Je to čas  aj pre sociálnych pracovníkov a všetkých ľudí starajúcich, často na úkor seba samého, o všetkých chorých, bezmocných. Je to čas i pre všetkých ateistov, ktorí žijú pre spravodlivosť a nedokážu sa zmieriť s tým, že bezohľadnosť, hlúposť a zrada tak často víťazí.

V náboženskom svete sa  pôstne obdobie príliš často redukuje na vonkajšie úkony. Rozpor medzi zbožným zovňajškom a tým, čo sa skrýva pod ním, otravuje a zabíja v ľudskom vnútri otvorenosť pre živého Stvoriteľa. Skutočné obrátenie, vnútorná premena, je niečo čo sa nedá vypočítať a bezpečne uchopiť, čo nemožno bezo zvyšku popísať  jazykom múdrych kníh.

Je to čas tých, ktorí poctivo a bez ohľadu na mienku okolia premýšľajú o Bohu, človeku, spoločnosti a svete a svoje mienky ponúkajú druhým v diskusii.

Pôst je prekrásne obdobie v živote každého.

Pán Vlha sa dobre rozhodol. Už by mal odísť aj s dcérou a hneď!

12.04.2024

Pán Vlha sa dobre rozhodol. Už by mal odísť aj s dcérou a hneď! Čaká tam na nich zlatý poklad a otvorená náruč celej športovej verejnosti! Chce odísť? V poriadku, ale to nikoho nezaujíma. Koho zaujíma nejaký Boris Vlaha ? Nerozumiem, prečo drísty tohto piceríjskeho opekača sú uverejnené v športovej rubrike ? A čo ma brat tak dôležité s úspešnou sestrou? Nič. Kto [...]

Korčokovizmus uzemnil  zdravý sedliacky rozum.

08.04.2024

Korčokovizmus položil zdravý sedliacky rozum. Je jasne vidieť, že Korčokovizmus porazil zdravý sedliacky rozum vidieka. Ľudia celkom jasne odmietli Bratislafských mamľasov. Toto je historické a veľmi významné víťazstvo „okresných“ ľudí vidieka, ktorí prvý krát v histórii samostatného Slovenska ukázali svoju silu a potencionál. Schopnosti zdravého úsudku [...]

Korčok je lúzer roka. Vraj nezabudne, že z neho spravili „kadidlo vojny“ ?

07.04.2024

Korčok je lúzer roka. Vraj nezabudne, že z neho spravili „kandidáta vojny“ Táto prehra sa na ňom nalepí, a jeho beztak slabý politický profil ho vrhá do stratena. Leško kecal niečo o novej strane – mala by mať názov Strana Lúzra? A zas Korčok kecá, že ho porazili „netransparentne“, a podobne – kritizuje to isté, čo robil on sám. A ešte sa [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

politolog

Ó ..Ave Crux spes unica! Ak ho neporazíš na prvý pokus, tak skús zmeniť duelové postavenie...na mape nájdi Dom Stvoriteľa a zadaj tam pohyb.... potom povedz. že žiješ.....Žiješ. Vyhlásenie: Každý môj článok bez rozdielu vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase, z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,219
Celková čítanosť: 7543843x
Priemerná čítanosť článkov: 6189x

Autor blogu

Kategórie

Archív