Založ si blog

Decembri 1918 poľské vojsko okupovalo viacero pohraničných obcí či miest, vrátane Kežmarku.

Decembri 1918 poľské vojsko okupovalo viacero pohraničných obcí či miest, vrátane Kežmarku.

 Podľa svedectva Maura Orbiniho sa v minulosti územie, na ktorom žili Slovieni na severe rozprestieralo až po rieku Vislu.

Najvyššia rada (Konferencia veľvyslanectiev) Dohody vyniesla 28. júla 1920 v belgickom kúpeľon mestečku Spa nasledový verdikt. 27 slovenských obcí s viac než 25-tisíc obyvateľmi pripadne Poľsku.

Na Orave to bolo 14 obcí: Bukovina-Podskalie, Harkabúz, Hladovka, Chyžné, Jablonka, Oravka, Pekelník, Podvlk, Sŕnie, Suchá Hora, Veľká a Malá Lipnica, Vyšná a Nižná Zubrica.

Na Spiši išlo o 13 obcí: Čierna Hora, Durštín, Fridman, Jurgov, Kacvín, Krempachy, Lapšanka, Nedeca, Nižné Vyšné Lapše, Nová Belá, Repisko, Tribš. V roku 1924 sa ČSR vrátili Hladovka i Suchá Hora, avšak výmenou za chotáre Jurgova a Nižnej Lipnice.

Historik z Ústavu pamäti národa, Martin Lacko napísal: „Sklamanie bolo o to väčšie, že pri vzniku ČSR sa predpokladalo, že severná hranica (na rozdiel od južnej) ostane bez problémov. Napriek tomu, že hranica medzi Slovenskom a Poľskom (resp. medzi Uhorskom a Haličou) bola takmer tisícročie stabilnou a rešpektovanou, obnovený poľský štát ju porušil už krátko po vzniku ČSR. Už v decembri 1918 totiž jeho vojsko okupovalo viacero pohraničných obcí či miest, vrátane Kežmarku. Snahy o anexiu severného Slovenska neustali ani po nútenom odchode ich vojsk v januári 1919. Poliaci spor preniesli na medzinárodnú úroveň. Využívali pritom propagandistický trik, keď obyvateľstvo na Kysuciach, Orave i Spiši, nazývané aj ako goralské, vyhlásili za Poliakov (hoci ono samo sa pri sčítaní deklarovalo ako slovenské) a u Najvyššej rady Dohody si nárokovali pripojenie všetkých území, ktoré obývalo.“

Presne ako v EÚ…

 

:.:.:

Vodná slalomárka E. Mintálová, zvaľuje vinu za svoj „prepadák“ na OH na iných. A ešte sa bude zdúvať. Odmietala podpísať štatút reprezentanta !

06.09.2024

Vodná slalomárka E.Mintálová, zvaľuje vinu za svoj „prepadák“ na iných. A ešte sa bude zdúvať. Odmietala podpísať štatút reprezentanta ! Slovenská vodná slalomárka Eliška Mintálová obsadila na olympijských hrách vo Francúzsku v K1 9. miesto. Za víťaznou Austrálčankou Jessicou Foxovou zaostala o 6,90 sekundy, čo je výsledok ako keby vôbec netrénovala [...]

Slovenská kultúrna obec je v súčasnosti tak zdegenerovaná, že obcuje aj s najťažšími zločincami. Za toto vykrádanie by mali viacerí niesť zodpovednosť.

05.09.2024

Slovenská kultúrna obec je v súčasnosti tak zdegenerovaná, že obcuje aj s najťažšími zločincami. Za toto vykrádanie by mali viacerí niesť zodpovednosť. O morálnom primitivizme tzv. kultúrnych elít sa popísalo veľa. Ale niektorí stále dokážu miestami prekvapiť v akom príšerne morálne upadnutom stave sú. Ja sa i trochu čudujem, že sa niekto čuduje. Desakralizácia a [...]

Pán Šimečka – totálne odľudštený Slovák.

04.09.2024

Pán Šimečka – totálne odľudštený Slovák. Národne odľudštené elity nám už odprezentovali na globálnych orgiách celebritiek s malým prídavkom športu pod tradičným názvom Letná olympiáda medzi inými infantilnými satanistickými symbolmi na ich pokleslej úrovni aj jazdcov apokalypsy. Zasraná úbohá Seina, ktorú sa za 1,5 miliardy eur pokúsili vyčistiť aspoň na [...]

bombová hrozba, polícia, letisko janíkovce, nitra

Ďalší poplach pre bombovú hrozbu. Tentokrát musela polícia prehľadať letisko v Nitre

08.09.2024 10:18

Polícia varuje každého, aby sa takéhoto konania nedopúšťal, pretože trestný čin nezostane bez trestu.

tajfún jagi čína

Tajfún Jagi zoslabol na tropickú cyklónu, nebezpečenstvo však trvá ďalej

08.09.2024 09:48

Cyklón na severe Vietnamu, v častiach Číny a na Filipínach napáchal rozsiahle škody, zomreli desiatky ľudí.

izrael, hizballáh

Hizballáh v odvete vypustil rakety na sever Izraela, zranených nehlásia

08.09.2024 08:52

Išlo o odvetu za izraelský útok na juhu Libanonu, pri ktorom podľa úradov zahynuli traja libanonskí zdravotníci a ďalší dvaja sa zranili.

Edmundo González, Venezuela

Venezuelský opozičný kandidát González odletel do Španielska, chce tam azyl

08.09.2024 07:52

Venezuelský opozičný kandidát na prezidenta Edmundo González Urrutia, ktorý podľa opozície i niektorých krajín vyhral júlové voľby nad Nicolásom Madurou, opustil krajinu a odcestoval do Španielska, kde žiada o politický azyl.

politolog

Ó ..Ave Crux spes unica! Ak ho neporazíš na prvý pokus, tak skús zmeniť duelové postavenie...na mape nájdi Dom Stvoriteľa a zadaj tam pohyb.... potom povedz. že žiješ.....Žiješ. Vyhlásenie: Každý môj článok bez rozdielu vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase, z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,271
Celková čítanosť: 7753082x
Priemerná čítanosť článkov: 6100x

Autor blogu

Kategórie

Archív