Založ si blog

Cigán, Róm , balkánsky Egypťan alebo indián ? Včielka Mery ? čo je správne ?

Cigán, Róm , balkánsky Egypťan alebo indián ? Včielka Mery ?

Pomenovanie Róm nemá oporu v žiadnom jazyku na svete. Pomenovanie cigána  rómom je umelý  ničím podložený umelo vyprodukovaný treťosektorový výmysel na ktorý, bez rozmyslu a s hanbou, naleteli i niektorí štátni úradníci ! Pojem Róm/Rómovia zaviedli delegáti 1. svetového kongresu Rómov (8. – 12. apríl 1971 v Orpingtone pri Londýne (Veľká Británia), kde v mene práve založenej Medzinárodnej rómskej únie (Maškarthemutňi rromaňi khetaňiben – International Rromani union (IRU)) požiadali svetovú verejnosť, aby ich neoslovovali dovtedy zaužívanými cudzími pomenovaniami (Cigán, Zigeuner, Gitanos, Gypsies), ale aby rešpektovali ich vlastné meno  – Róm.

A to je v takej právnej rovine, ako keby včelári na svojom Svetovom národnom kongrese včelárov premenovali Včielku Mája na  Včielku Merry.

Pojem róm nemá žiadny historický význam z hľadiska etnonymá  a je nezmyslom- v rómčine: rom – „muž“, „človek“. Pomenovanie róm je produkt divokej demokracie, ktorá  uviedla cigánov do omylu v duch hesla „ od dobroty nevedieť čo robiť“.

V nemčine je zigeuner

V angličtine je gypsy

V Jidiš je tsigayner

V ruštine je tsyganskiy

V turečtine Çingene

V holandčine Zigeuner

V nepálčine Jipsī

V nórštine  sigøyner

V chorvátčine cigan

V rumunčine țigan

V albánčine cigan

V afrikánčine Gypsy

V lotýštine Čigāns

V luxemburčine Zigeiner

V taliančine zingaro

V maďarčine cigány

V latinčine Gloria

V polštine cygański

V portugalnčine cigano

 

Takže, ako vidno, žiadny róm.

Paríž – OH – smrad, hlad a hanba. Keby sa toto stalo Rusom ?

26.07.2024

Hladní športovci, Papierové postele Izby bez klimatizácie Malé izby Znásilnená austrálska turistka, Okradnutý novinár Ranná sabotáž vlakovej dopravy. Z Paríža sa s blížiacim štartom olympijských hier stáva mesto zla. Do temnej kroniky zločinov teraz pribudol ďalší. Obeťou lúpežníkov sa na ulici stala brazílska futbalová legenda Zico. Zlodeji mu ukradli kufrík s [...]

Včera Slovan- cirkus na okresnej úrovni. Weiss ml. odmietol striedanie ! Komédia ako na dedine.

25.07.2024

Včera Slovan- cirkus na okresnej úrovni. Weiss ml. odmietol striedanie ! Tak toto keby urobil niekto iný, ani do autobusu ho nepustí. Ten by si už u p. Weissa nekopol do lopty aj keby to bol neviem aký dobrý chlapec. Dedinské pomery, ktoré vládnu v našom Slovane nevidno ani v VI.lige. Vraj odohrali dobrý zápas. Tak ja som pozeral asi iný zápas, a lebo celú dobu som si myslel [...]

Pomočený postoj EÚ k dvom svojim štátom je nechutný a odpudzujúci.

24.07.2024

Maďarsko a Slovensko minulý týždeň informovali, že prestali dostávať ropu od Lukoilu, pretože Ukrajina zastavila tranzit cez svoje územie. Slovenské ministerstvo hospodárstva poznamenalo, že Kyjev zaradil ruskú ropnú spoločnosť na sankčný zoznam. Situácia s dodávkami ropy cez Ukrajinu do Európy nezávisí teda od Ruska . Na margo tejto situácie Maďarsko zablokuje [...]

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

politolog

Ó ..Ave Crux spes unica! Ak ho neporazíš na prvý pokus, tak skús zmeniť duelové postavenie...na mape nájdi Dom Stvoriteľa a zadaj tam pohyb.... potom povedz. že žiješ.....Žiješ. Vyhlásenie: Každý môj článok bez rozdielu vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase, z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,250
Celková čítanosť: 7674030x
Priemerná čítanosť článkov: 6139x

Autor blogu

Kategórie

Archív