Založ si blog

Otec a vďak

Raz som zašiel na návštevu k svojim rodičom. Práve pozerali akýsi mexický alebo brazílsky seriál. Ja nepozerám televízor už veľa rokov, ale nechcel som ich rušiť, a preto som sa rozhodol ho dopozerať s nimi. „Je to jedno – pomyslel som si – uvidím, čo teraz v tej škatuľke ukazujú“. Vysvitlo, že to bolo veľmi zaujímavé a poučné.

Podľa televízneho príbehu otec, ktorý žil v chatrči prišiel k svojej dcére, popýtať peniaze na liečbu matky. Dcéra bola najstaršia z detí a kedysi, keď mala štrnásť rokov ju otec vyhnal z domu. „Niet čím kŕmiť darmožráčov – povedal. Choď a prebíjaj sa životom sama“. A prebila sa. Bolo jej veľmi ťažko, musela veľa pracovať aby mala čo jesť, ale postupne si zarobila nejaké peniaze, potom sa stala úspešnou v podnikaní, otvorila si vlastný obchod, kúpila dom. A odvtedy ako ju vyhnali z rodičovského domu už prešlo asi dvadsať rokov, i starček prišiel k nej pýtať peniaze.

Ako si sa vôbec odvážil prísť ku mne? – kričala na neho dcéra. Ty niktoš! Vyhodil si ma na ulicu a teraz, keď som sa stala úspešnou, si  na mňa spomenul.

A vtedy jej starček povedal múdre slová:

Vieš, v skutočnosti by si mi mala byť vďačná.

Tebe? Vďačná? Za čo? – rozzúrila sa žena.

Vtedy, pred dvadsiatimi rokmi, som ti pomohol zmeniť tvoj osud. Ak by som ťa nebol vyhnal, tak teraz by si určite toto všetko nemala. Pozri na svojich bratov – pokračoval otec. Jeden zomrel na tuberkulózu, druhý je narkoman a tretí – najmladší – už je v bande zločincov.

Nevedno čo by bolo s tebou, ale jedno je jasné – nebolo by to nič dobré. Potrebovala si postrčiť a ja som ťa postrčil. Kruto? Áno. Ale inak by sa to nepodarilo.

Po týchto slovách sa otec otočil a odišiel. Ale jeho dcéra ešte veľmi dlho a úporne rozmýšľala.

Na druhý deň prišla k svojej kamarátke a o všetkom jej porozprávala. A tá jej povedala, že otec má pravdu.

Často údery osudu – povedala kamarátka – nám pomáhajú stať sa silnejšími.

Po tomto všetkom hlavná hrdinka sa začala starať o svojich rodičov a pomáhať svojim bratom.

 

RTVS ako liberálna-progresívna kvargľa luže až smrdí.

14.06.2024

RTVS ako liberálna-progresívna kvargľa luže až smrdí. Zdesenie a panika v liberálnych eurokruhoch z nárastu vlasteneckých a euroskeptických strán naprieč celou úniou je realitou. Po pandémii, ukrajinskej vojne a kríze životných nákladov im nič iné ani neostáva. EÚ nejde správnym smerom a výsledok volieb bol jasným odkazom najmä na migráciu, vojnu a „blbú náladu“ [...]

Skončili sa eurovoľby – fraška v podaní genetického defektu alebo poruchy mozgu. Pri súčasnom mentálnom nastavení obyvateľstva EÚ a jeho postupnej orientalizáciii a afrikanizácii

11.06.2024

Skončili sa eurovoľby – fraška v podaní genetického defektu alebo poruchy mozgu. Pri súčasnom mentálnom nastavení obyvateľstva EÚ a jeho postupnej orientalizáciii a afrikanizácii Najvyššia účasť bola v Bratislavskom kraji, známej to liahni kaviarnikov a slniečkárov, ergo tej najdisciplinovanejšej sorty eurohujerov. Pokiaľ však ešte aj spolu s týmito prišlo [...]

RSTV nie je inštitúcia, ktorá by dokázala hovoriť na základe faktov.

29.05.2024

RSTV nie je inštitúcia, ktorá by dokázala hovoriť na základe faktov Vyžírky a bruchopasníci z RTVS zvolili koordinovaný protest a chceli by stíchnuť na tri hodiny. Myslí si , že keby stíchli na dlhšie sa stane veľ pozitívneho. Nastane totiž konsolidácia medziľudských vzťahov na Slovensku a upokojenie atmosféry, ktorú táto hydra jatrí medzi ľuďmi. Bruchopasníci z [...]

varechovy protest, protest proti interrupciam, umele prerusenie tehotenstva, interrupcie,

Interrupcií je na Slovensku najmenej za tri dekády. Ministerka zdravotníctva zvažuje schválenie interrupčnej tabletky

16.06.2024 12:35

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková si nechá v otázke interrupčnej tabletky poradiť od koaličných partnerov.

väzeň, väzenie, mreže

V ruskej base zajali väzni dvoch dozorcov. Zasiahli špeciálne jednotky, útočníkov zabili

16.06.2024 11:40

Skupina šiestich mužov sa v nedeľu vo väzenskej väznici v Rostove na Done na juhozápade Ruska zmocnila dvoch dozorcov.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

Nemci zaznamenali už dve tisícky nelegálnych migrantov, ktorí prešli cez Bielorusko

16.06.2024 11:20

Nemecká spolková polícia za prvých päť mesiacov tohto roka zaregistrovala 2215 nelegálnych migrantov, ktorí do krajiny dorazili tzv. bieloruskou cestou.

Valko

V kauze vraždy advokáta Valka ešte nie je vytýčený hlavný termín pojednávania

16.06.2024 10:36

V kauze vraždy advokáta Ernesta Valka stále nie je na Mestskom súde Bratislava I známy termín hlavného pojednávania.

politolog

Ó ..Ave Crux spes unica! Ak ho neporazíš na prvý pokus, tak skús zmeniť duelové postavenie...na mape nájdi Dom Stvoriteľa a zadaj tam pohyb.... potom povedz. že žiješ.....Žiješ. Vyhlásenie: Každý môj článok bez rozdielu vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase, z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,234
Celková čítanosť: 7610398x
Priemerná čítanosť článkov: 6167x

Autor blogu

Kategórie

Archív