Korčokovizmus. Korčokovie okuliare odhalili syndróm metabolického idiotizmu.

4. apríla 2024, politolog,

Korčokovizmus. Korčokovie okuliare odhalili syndróm metabolického idiotizmu.

Ak je obraz zvládnutý, bude sa neustále dopĺňať novým obsahom. To znamená, že fakty budú vyberané bizarným spôsobom a vložené do pripravenej matice. Ak nové fakty nezodpovedajú vzoru, tým horšie pre fakty. Okuliare nezabrali.

Múdrosť a rozum na verejnosti do istej miery naozaj odišiel. Lev Tolstoj nám to ukázal v príbehu „Detstvo“ na príklade Nikolenky Irtenjevovej – chlapec, ktorý prišiel o matku, prežíval nefalšovaný smútok v tej chvíli, keď stál sám nad jej telom; keď boli nablízku iní ľudia, plakal a snažil sa ukázať, že je najviac rozrušený. Áno, všetci hráme sociálne roly, všetci vnášame do života istú dávku teatrálnosti. A predsa je spoločnosť štruktúrovaná tak, že sme nútení vymieňať si úsudky o tom, čo sa deje. Častokrát volíme  – nie preto, aby sme sa zhodovali s nejakým ideálnym ladičom svedomia, ale preto, aby sme neostali na vedľajšej koľaji, zachovali si slušnosť, zostali „ľuďmi“.

A tu je to zaujímavé. Je ťažké zaradiť predstaviteľov našej bohémy k ľuďom, ktorí podobne ako A.P. Čechov celý život bojovali proti vulgárnosti. Práve naopak. Títo ľudia často vyslovili niečo patetické, verejne prejavovali smútok aj divokú radosť a v správnych prípadoch sa slávne ujali vedenia.

Často ľudia nosia delírium, ktoré malo len malú súvislosť s udalosťami, ktoré sa udiali, a zároveň to bolo riadené delírium, ktoré malo určitú jednotu a vnútornú súdržnosť. V prejavoch zahraničných poskokov bola dokonca štylistická a intonačná zhoda. Ako to vysvetliť?

 

 

:.:.