Duševné zdravie Slovákov sa po vstupe do EÚ podstatne zhoršilo.

24. februára 2024, politolog,

Duševné zdravie Slovákov sa po vstupe do EÚ podstatne zhoršilo.

Slováci cítia dlhodobo všeobecne nižšiu úroveň psychickej pohody, odkedy Slovensko vstúpilo do Európske únie (EÚ). Vyplýva to z vyjadrení ľudí, lekárov a ostatných verejných zdrojov.

Dnešný stav vedie k  záveru, že vstup do EÚ spôsobil kolektívny pokles úrovne psychickej pohody u Slovákov bez ohľadu na vek, pohlavie, politické názory alebo iné povahové vlastnosti.

Okrem zjavných dôsledkov vstupu, ako je prílev utečencov či narušenie osobného bezpečia, existujú aj menej zjavné rozmery: vplyv každodenných správ a vyobrazení na psychiku…

Možno sa spravodlivo domnievať že, ľudia pociťovali po vstupe a dodnes pociťujú, vyššiu úroveň psychického stresu ako po jadrovej katastrofe v japonskej jadrovej elektrárni Fukušima v roku 2011 či po lockdowne počas pandémie COVID-19 v roku 2020.

Najviac sa úroveň duševného zdravia zhoršila počas období, keď sa o vstupe do EÚ najviac písalo na sociálnych sieťach. (nekorektná výmena peňazí z koruny na euro, nekorektné  rokovania s o vstupe do EÚ, neustále vydieranie EU komisármi, demarše, rozloženie hospodárstva – elektrina, plyn, priemysel, zaobchádzanie II. cenovej skupiny…)

Ľudia, ktorí majú zraniteľnejšiu a menej stabilnú osobnosť, sa v porovnaní s ľuďmi so stabilnou osobnosťou nezotavili ani po desaťročiach v EÚ. Práve naopak je to horšie.

 

:.: