Liberalizmus sa spolieha na neustále vyvolávanie nenávisti voči potenciálnym antiliberálom. Liberalizmus znamená impérium.

13. novembra 2022, politolog,

Liberalizmus sa spolieha na neustále vyvolávanie nenávisti voči potenciálnym antiliberálom. Liberalizmus znamená impérium.

Liberálna demokracia nie je prirodzená. Je to produkt moci a bezpečnosti, nie prirodzená forma ľudského spoločenstva. Je skôr špecifická ako univerzálna, viac kontingenčná ako teleologicky determinovaná. Američania boli jeho formujúcim rámcom počas väčšiny svojej histórie; osvojili si zvyky a zmýšľanie liberalizmu. Nie je teda prekvapujúce, že si osvojili aj zvyky a myslenie impéria – a teraz musia pochopiť prečo.

To však neznamená, že žijeme v klasickom liberálnom raji – práve naopak: štát kontroluje naše životy prísnejšie ako kedykoľvek predtým a už len letmý pohľad do dennej tlače v nás vyvolá túžbu po návrate socializmu alebo dokonca komunistov. Ale pokiaľ ide o jeho typické preferencie – konzum, obscénnosť, zábavu a sex -, západný človek sa môže považovať za „slobodného“. Pozornosť venovaná homosexuálnym a iným sexuálnym „oslobodzovacím“ hnutiam naznačuje, že sexuálna sloboda je to jediné, na čom záleží. Liberálna demokracia zvíťazila, pretože zachováva obmedzenú vládu v oblastiach, ktoré sú pre moderného voliča zaujímavé – sloboda opíjať sa, páriť sa a konzumovať až do zabudnutia, bez zmyslu.

Dnešní „Vládcovia“ Európy sa vôbec nestarajú o nahradenie pôvodného obyvateľstva ale práve naopak o vyhladenie tradičných pôvodných kultúr.

Je ešte nejaká nádej?

 

 

:.: