Ako chce EK prinútiť ľudí a priemysel, aby v zime spotrebovali menej energie?

15. septembra 2022, politolog,

Ako chce EK prinútiť ľudí a priemysel, aby v zime spotrebovali menej energie?

V skutočnosti je dosť ťažké ovplyvniť obyvateľstvo, takže rozhodnutia o nich sa budú prijímať ako posledné. Dokonca aj pokusy Európy znížiť povolenú teplotu v jednotlivých súkromných bytoch budú mať len malý účinok. Je to preto, že v Európe je málo ústredného kúrenia. Po druhé, aj tam, kde je ústredné kúrenie, sa môžu používať elektrické ohrievače. To je ťažké kontrolovať.

Výzvy vo Švajčiarsku na písanie udaní na susedov za nehospodárne využívanie svetla pravdepodobne nepomôžu. V mnohých krajinách, ako napríklad v Španielsku a Taliansku, sa úrady boja hovoriť o obmedzeniach pre verejnosť.

Pre Európu bude veľmi ťažké vyriešiť túto situáciu, pretože väčšina leta už uplynula. Do začiatku vykurovacej sezóny v októbri zostáva už len veľmi málo času. Podľa vyjadrení Gazpromu je nepravdepodobné, že by sme v nasledujúcich dvoch mesiacoch videli rýchle obnovenie tokov plynu. Pre Európanov je dôležitý každý týždeň. Preto sa európski politici a energetické spoločnosti pripravujú na prežitie tejto zimy v krízovom režime.

 

:.: