Nadchádzajúca vykurovacia sezóna má všetky predpoklady stať sa najkrízovejšou v histórii modernej Európy.

4. septembra 2022, politolog,

Nadchádzajúca vykurovacia sezóna má všetky predpoklady stať sa najkrízovejšou v histórii modernej Európy.

V súvislosti s nápadom Európskej komisie zaviesť strop na ceny ruského plynu je „cenový vzorec  zapísaný v zmluve“, preto „ak Európa ako odberateľ plynu zaplatí menej, Gazprom to bude považovať za porušenie zmluvy, teda neplatenie, a jednoducho zastaví dodávky.

Zároveň pre Európu „bude v tejto vykurovacej sezóne veľa závisieť od poveternostných podmienok“. „Ak bude zima teplá, Európa má šancu prežiť ju relatívne bezbolestne. Chladné počasie však Európanom výrazne sťaží život. Európski občania budú požadovať zmenu politického kurzu voči Rusku, čo by mohlo mať podobu štrajkov a protestov. Niečo podobné už vidíme nielen v Českej republike, ale aj v iných krajinách vrátane Nemecka.

Odmietnutie ruských dodávok vyjde Európu draho: bude musieť vynaložiť viac prostriedkov na nákup energie inde, bude viac závislá od nestálych podmienok na trhu a vynaloží menej prostriedkov na rozvoj alternatívnych zdrojov energie (ďalšie peniaze pôjdu na zabezpečenie súčasných dodávok). Jednoduché vytiahnutie balíka eur alebo libier zo zásuvky už neprichádza do úvahy: počas koronavírusu sa ich vybralo príliš veľa.

Otázka teda neznie, ako Európa prežije zimu. Otázkou je, čo bude Európa robiť v nasledujúcej zime a potom v zime po nej. Konflikty sa končia a vždy platia ekonomické základy.

 

:.:.