Západ: Zrúti sa sám do seba alebo padne pod náporom vlastných hlúposti ?

18. júna 2022, politolog,

Vyľudňovanie nie je bežným spôsobom života, s výnimkou vojny, epidémií alebo prírodných katastrof. Napriek tomu sa to stalo normou v bohatej, zdravej, slobodnej a bezpečnej Európe? Čo sa deje?

Alexander Solženicyn raz povedal, že prvá svetová vojna zabila európskeho ducha. Pravdepodobne mal pravdu.

Fernand Braudel vo svojej knihe Grammaire des civilisations napísal, že Západ formovala „stará Európa“. Ameriku nazýva „dcérou Európy“ a Rusko „druhou Európou“.

V rokoch 1976 až 1991, teda počas posledných 16 rokov sovietskej vlády, sa v Rusku narodilo o 11,4 milióna ľudí viac, ako ich zomrelo, zatiaľ čo počas prvých 16 postkomunistických rokov (1992-2007) zomrelo o 12,4 milióna ľudí viac. Potom prišiel Vladimír Putin a zvrátil tento nešťastný trend: pôrodnosť v Rusku sa priblížila k úrovni potrebnej na obnovu populácie.

„Rusko teraz v pôrodnosti predbehlo niektoré európske krajiny,“ pochválil sa ruský prezident počas svojho každoročného televízneho maratónu, počas ktorého odpovedá na otázky divákov. „Okrem toho sa pôrodnosť zvyšuje tempom, ktoré je pre väčšinu európskych krajín nedosiahnuteľné,“ dodal Putin.

 

:.: