Vyšiel mi nový slovný novotvar webkaust.  Aký je rozdiel páliť knihy od vypínania web-stránok?

27. februára 2022, politolog,

Nový slovný novotvar webkaust.  Aký je rozdiel páliť knihy od vypínania web-stránok?

Sigmund Freud dokonca v roku 1930, v čase zmrákania sa nad Nemeckom, písal v eseji Nespokojnosť v kultúre o tom, že akt ničenia – práve v súvislosti s kultúrou – je priam pudovým rozhodnutím ničiť to, čo považujeme za nepriateľské a čoho sa bojíme.Lebo nám to akosi hryzie svedomie a ukazuje nám, že naša pravda je vždy len dočasná.

Bibliokaust však holokaustu predchádzal, bol akoby jeho symbolickým začiatkom. Keď sa spoločnosť začne baviť vypínaním webov, je jasné, že dôjde aj na ľudí.

Venezuelský spisovateľ Fernando Báez, autor neuveriteľne výstražnej knihy Všeobecné dejiny ničenia kníh píše, že v rokoch 1933 – 1945 nemeckí nacisti spálili stámilióny kníh. Bolo bežnou praxou nemeckých okupantov, že pri plienení miest vypaľovali knižnice, pozvážali zo synagóg, škôl a domov židovských rabínov knihy, aby ich verejne spaľovali. Dialo sa to v Poľsku, Belgicku, vo Francúzsku, v Rakúsku, Čechách, na Ukrajine a v Rusku a v ďalších krajinách. Zhoreli státisíce vzácnych kníh vrátane rukopisov, na zozname zakázaných autorov mali Nemci vyše 5500 mien.

Smutné.

 

.:.:.