S pápežom sa budú môcť zúčastniť len plne zaočkovaní. Keby toto urobili komunisti za socializmu, demokrati by vyklepali zemeguľu na plocho.

20. júla 2021, politolog,

S pápežom sa budú môcť zúčastniť len plne zaočkovaní. Keby toto urobili komunisti za socializmu, demokrati by vyklepali zemeguľu na plocho.

Skutočnosť, že s pánom pápežom sa budú môcť zúčastniť len plne zaočkovaní je neobvyklé a nekresťanské. Veď „Lekára nepotrebujú zdraví, ale chorí. Neprišiel som volať spravodlivých, ale hriešnikov.“ — Ježíš Kristus, Evanjelium podľa Marka (2,17).

Podľa Akvinského – a podľa katolíckeho učenia všeobecne – môžu a majú takí preláti byťverejne kritizovaní ich podriadenými, keď robia niečo, čo ohrozuje vieru. Ale vzhľadom na povahu ich úradu sa aj to musí diať „nie s drzosťou a tvrdosťou, ale s jemnosťou a úctou“. A ak je dotyčným prelátom pápež, potom jediné, čo človek môže urobiť je táto úctivá kritika, pretože pápež nemá nadriadeného na zemi, ktorý by ho mohol kárať alebo trestať. Samotný Kristus môže a vyrieši problém v čase a spôsobom, ktorý sám najlepšie posúdi.

Aký postoj by mal zaujať katolík voči krutým a svojvoľným prelátom – napríklad tým, ktorí donekonečna vyvolávajú rozdelenie a potom nehanebne obviňujú z rozdelenia tých, ktorí si túto skutočnosť všimnú a kritizujú ju? Zachariáš prirovnáva zlého preláta k modle: Beda pastierovi a modle, ktorí opúšťajú stádo …

 

toť vsjo.

.:.