Absolútna väčšina tých, čo po fejsbúkoch vykrikujú a machrujú, sú v realite len mlčiace hnidy.

17. júla 2021, politolog,

Absolútna väčšina tých, čo po fejsbúkoch vykrikujú a machrujú, sú v realite len mlčiace hnidy.

Na Slovensku sa rozmohol taký nešvár, pri prechode hranice sa dostať do konfliktu s policajtmi a ešte si z toho natočiť „hrdinské“ video.

Keby to aspoň málo nejaký vážny kontext, ale je to väčšinou „bol som v Rakúsku na kávičke a nechcú ma bez registrácie pustiť naspäť.“

Žiadna krajina na svete nefunguje tak, že občan si môže len tak vykladať právo. Ak je nejaký zákon napr. potenciálne neústavný, alebo sa nejaká právna norma utvorila nie právne komfortnou cestou, tak to treba riešiť súdne. Nie tak, že hocijaký občan začne policajtovi bliakať, že toto je nezákonné, toto je neústavné a podobne. A dokiaľ súd niečo nepovie, tak norma platí. (Občan môže žiadať o náhradu, ak bol zlým zákonom poškodený, ale ani to nie je úplne priamočiare.)

Čisto vecne, na tom, aby sa v rámci kontroly šírenia vírusu zaviedla nejaká evidencia, kto bol v zahraničí, samé osebe nie je nič zvláštne.

Konkrétne k tým videám s „návodmi“ ako sa na hranici naťahovať s policajtmi: na čo je to dobré? Znepríjemňovať život ľuďom, ktorí si len robia svoju prácu? A nie, prosím nemajte tú drzosť nazývať takéto niečo občianskym protestom.

V rámci tých videí zaznievajú kadejaké nezmysly. Príklad 1: Nie, Schengen neznamená, že hranica musí byť za každých okolností otvorená. Príklad 2: Áno, ústava síce zaručuje právo vstupu na územie SR, ale neznamená, že štát si nemôže stanoviť nejaké podmienky pohybu po území SR – pustiť vás musí, ale ak tie podmienky porušíte, môže vás sankcionovať.

Zdieľate tu vaše presvedčenie, čo sa má a čo nemá robiť a potom to vedie k tomu, že sa nejaký chudák nechá strhnúť a doplatí na to. Ako ten Čech, čo útočil na proteste na policajtov – lebo on je v práve – a dostal päť rokov basy (a na súde sa kajal). Pomôže mu niekto z vás?

Alebo krčmár, čo sa nechal strhnúť hlúposťami tej „advokátky“ z východu a dostal veľmi rýchlo podmienku. Pomôže mu niekto z vás?

Spamätajme sa. Protesty, to majú byť jasne smerované akcie PROTI VLÁDE.

 

.:.