„Politický“ minister školstva Branislav Gröhling naďalej hrubo porušuje akademickú pôdu vysokej školy.

31. januára 2021, politolog,

„Politický“ minister školstva Branislav Gröhling naďalej hrubo porušuje akademickú pôdu vysokej školy.

Vážený pán minister, základom intelektuálneho rastu je akademická sloboda. Otvorený dialóg a kritická diskusia sú charakteristické znaky akademického prostredia. Vysoké školy sú vrcholné vzdelávacie, vedecké a umelecké ustanovizne a garantom akademickej slobody by mal byť predovšetkým štát a jeho orgány a nie politické centrály.

Ďalej by ste mali vedieť, že akademická pôda je nedotknuteľná, a riadi sa výsostne svojimi riadne zvolenými autonómnymi akademickými orgánmi.  V tejto primitívnej otázke, by málokto  očakával porušenie akademických slobôd priamo od Vás ako ministra školstva !

Tiež by ste mali vedieť, že „akademický život“ a slobodu bližšie špecifikuje zákon o vysokých školách, ktorý ju rozširuje okrem iného i o  právo na slobodné vyjadrovanie a zverejňovanie svojich názorov. Vy ako minister školstva sa správate v úplnom rozpore s podmienkami uvedenými v tomto zákone, v ktorom sa garantuje nedotknuteľnosť autonómnosti akademickej pôdy.

Z toho je vidieť, že vôbec nepoznáte zákon o vysokých školách, pretože ak by ste ho čo i len trochu poznali, sám zistíte, že ste v zmysle tohto zákona, iba v pozícii „poštového doručovateľa“, ktorého úlohu si zjavne nechcete plniť.

Predpokladám, že iba  z nevedomosti a zaneprázdnenosti pramení situácia v ktorej sa momentálne nachádzate a že niekto Vám konečne vysvetlí celú „filozofiu“ zákona o Vš.

Držím Vám všetky palce. Na rukách aj na nohách.

.:.