Politológ : situácia na Slovensku je veľmi vážna !

30. decembra 2020, politolog,

Situácia na Slovensku je veľmi vážna. Je ohrozené vládou Matoviča a Covidom.

Plne súhlasím s pani prezidentkou, že žiadny politik neurčuje vinu a nevinu obvinených a nie je ani tým, ktorý by mal hodnotiť dôkaznú situáciu a vyvolávať vášne, ako sa to stalo pri vražde Kuciaka a zabásnutí Kočnera s Haščákom. Ak to teda takto myslela čo vyhlásila.

Namiesto želanej obnovy dôvery občanov v právny štát takáto politizácia bude viesť k tomu, že stále viac ľudí si bude myslieť, že polícia, prokuratúry či väzenstvo slúžia vláde Matoviča a nie právu a zákonom.

Za vlády Matoviča, spravodlivý proces s najväčšou pravdepodobnosťou už nebude. Navyše, ak si to nikto neuvedomil, kauza bude mať aj politické dôsledky a tie budú presne opačné, ako očakával Matovič svojou razantnou protikorupčnou rétorikou.

Pre osvieženie pamäti pripomínam jednu z káuz, ktorá v roku 2007 prispela ku koncu prvého volebného obdobia Práva a spravodlivosti v Poľsku. Poslankyňa Barbara Blida za bývalú vládnu stranu bola obvinená z korupcie, prišli k nej policajti a pri zadržaní a domovej prehliadke sa zastrelila. To zásadne spochybnilo dôveryhodnosť všetkých káuz predstaviteľov štátnej moci, resp. bývalej vládnej garnitúry, ktoré boli za vlády PiS v rokoch 2005 – 2007 vyšetrované.

Igor Matovič, hra s ohňom je nebezpečná vždy a tým skôr, keď sa zápalky dostanú do rúk ľudí, ktorí si nedokážu uvedomiť dôsledky svojho konania. A veľmi často sa obracia proti nim samotným. Čo sa stalo i v tomto prípade.

:.: