Pán Jozef Vajda, herec, divadelník a komediant. Reagujem na Váš tvrdý odkaz ľuďom.

8. novembra 2020, politolog,

Pána Jozef Vajda, herec, divadelník a komediant. Reagujem na Váš tvrdý odkaz ľuďom.

Vážený pán Vajda, dovolím si Vám odpovedať na Váš tvrdý odkaz ľuďom, ktorí sa pozerajú na divadelníkov cez prsty a nefandia vášmu hereckému spoločenstvu.

Tak poďme trochu faktov.

1/ Hovoríte, že „Kultúra je to, čo formuje národ, ide ruka v ruke so vzdelaním“. Chcem sa teda spýtať, aké slovenské diela, ktorými chcete formovať a vzdelávať národ, boli resp. sú zaradené v repertoári  činohry SND?  Minimálne zastúpenie, a keď už tak sú to väčšinou  antislovenský autori.

2/ Opatrenia proti koronavírusu sú ako vojna. To si treba uvedomiť. Ak chcete hrať frontové divadlo, prosím, ale počítajte so stratami na zdraví a životoch. Je vidieť, že ako veľmi podceňujete pandémiu.

3/ Hovoríte, že SND je obrovský kolos a všetci prichádzajú týmto spôsobom o živobytie a sú úplne na dne,…nuž dobre ale ten kolos sa tam musí nejako dopraviť, pricestovať a to je najväčšie riziko, cestovanie. Alebo každý pricestuje svojim autom ? ak áno, potom to to ešte nie je také zlé.

4/ Pán Vajda chcete ľuďom nahovoriť, že triete biedu v nejakej garsónke panelákového typu ? kde sa už nekúri, netečie voda a záchod máte na chodbe…

5/ Pán Vajda, vravíte, že pred korónou som mal za tri mesiace 90 predstavení, teraz nemám ani jedno! A to ste si ako žili, z úst do úst n a Mallorke..ale to by ste sa s vašimi hereckými kolegami nemali nechať fotiť  pri odpočinkoch v dovolenkových rajoch.

6/ Vravíte , že v lete som hral v exteriéri na Letných shakespearovských slávnostiach. Naším zriaďovateľom je Ministerstvo kultúry SR, tak nech sa stará a nech rieši veci, teraz sa ukáže jeho opodstatnenosť a kompetencia. Vy sa už správate a vyjadrujete ako Rómovia v osadách.

7/ Vždy to tak bolo, králi svojich dvorných šašov v istých momentoch potrebovali, a keď sa im za­chcelo, tak ich popravili. Ale múdry kráľ vie, že šašov potrebuje, aby mu nastavili zrkadlo a povedali pravdu. Poďakujte sa takým šašom ako, R.Stanke, Juraj Kemka, Kristína Tormová alebo herci Tomáš Maštalír, Boris Farkaš, Táňa Pauhofová a režisér Juraj Nvota,..pod.

8/ Podujatie už tradične ukončil zaspievaním štátnej hymny Juraj Benetin.

Nech sa páči, máte čo ste chceli…plačete a urážate na nesprávnom mieste nesprávnych ľudí. To všetko iba preto, lebo neviete čo je to kultúra a na načo má slúžiť.