Matovič, Sulík a Kollár zrejme spáchali vlastizradu !

17. augusta 2020, politolog,

Matovič, Sulík a Kollár spáchali vlastizradu ?

Treba zdôrazniť, že sa začal nový výpredaj zvyškov slovenského priemyslu. Nová vláda Matoviča, ale najmä minister hospodárstva Richard Sulík, nevyužili predkupné právo a dovolili predaj akcií firmy VSE (Východoslovenská energetická spoločnosť) do rúk nemeckého E.ONu.

Distribúcia elektriny je na Slovensku prevádzkovaná troma spoločnosťami – ZSE, SSE a VSE, v ktorých došlo pred 15 rokmi k privatizácii a 49 percent v každom z nich vlastní dnes súkromná firma. Pokiaľ sa však rozhodne svoj podiel predať, štát má predkupné právo. Toto právo Slovensko nevyužilo – dostalo za to síce 35 miliónov Eur, ale je to len malá kvapka pri firme, ktorá mala za 5 rokov zisk 197 miliónov Eur (https://finstat.sk/36211222).

E.ON v súčastnosti vlastní 49-percentný podiel aj v ZSE, a rovnaký bude mať vo VSE. Časť SSE je zase v rukách EPH, českého miliardára Daniela Křetínského.

Je evidentné, že E.ON čakal s obchodom až na novú vládu, lebo pri minulej by mu to neprešlo. Nevyužitím predkupného práva štát minul výbornú príležitosť dostať späť pod svoju kontrolu časť strategických podnikov. Urobiť niečo také dnes je možno označiť za vlastizradu, ako to mnohí aj robia. Sulík definitívne dokázal, že nedorástol.

Toto je asi najdôležitejšia ekonomická informácia od nástupu novej vlády. Je totiž jasné, že sa postoje týchto ľudí nezmenili, že sú to stále len agenti v službách cudzích korporácií, agenti, ktorí doslovne kradnú národné bohatstvo ?