Slovenskí branci

25. júla 2020, politolog,

Slovenskí branci

V médiách výrazne prezentovanou domobraneckou organizáciu na Slovensku sú Slovenskí branci. Čo sa týka ich cieľov a definície ich organizácie, môžeme sa informovať na ich internetovej stránke. Tam stojí nasledovné:

„Sme domobrana. V časoch miernych pomáhame, v časoch ťažkých bránime.

SB je apolitická, nezisková organizácia, ktorá si kladie za úlohu rozvíjať u mladých ľudí lásku k vlasti, prírode a nášmu kultúrnemu dedičstvu prostredníctvom rôznych dobrovoľných a dobročinných akcií ako sú napríklad eko akcie, pomoc ľuďom pri prírodných katastrofách, branné cvičenia pre deti…

 

Napriek deklarovanej lojalite sú však SB neustále problematizovaní v očiach verejnosti. Motorom tohto pohybu sú liberálne médiá, ktoré považujú SB za hrozbu. Prečo? Kameňom úrazu je v očiach liberálov už samotný fakt, že SB deklarujú svoju ochotu „brániť vlasť“. Netreba dlho poznať liberálnu scénu, aby sme zistili, že už samotné toto slovné spojenie v nej vyvoláva žalúdočnú neurózu. Táto scéna má totiž problém už so samotným zadefinovaní toho, čo to je pre nich „vlasť“. Najčastejšie to býva EÚ, doplnená o prípadných ďalších liberálnych geopolitických spojencov. Obranu tejto „vlasti“ sú ochotní podporiť, čím nemám na mysli priamu účasť liberálneho výsadku v nejakých bojoch, ale skôr podporu verbálnu: za stolom v kaviarni alebo na sociálnych sieťach. Keď však hovoria o vlasti SB, liberáli vedia, že pod tým myslia Slovensko.