Cigán, Róm , balkánsky Egypťan alebo indián ? Včielka Mery ? čo je správne ?

14. júna 2020, politolog,

Cigán, Róm , balkánsky Egypťan alebo indián ? Včielka Mery ?

Pomenovanie Róm nemá oporu v žiadnom jazyku na svete. Pomenovanie cigána  rómom je umelý  ničím podložený umelo vyprodukovaný treťosektorový výmysel na ktorý, bez rozmyslu a s hanbou, naleteli i niektorí štátni úradníci ! Pojem Róm/Rómovia zaviedli delegáti 1. svetového kongresu Rómov (8. – 12. apríl 1971 v Orpingtone pri Londýne (Veľká Británia), kde v mene práve založenej Medzinárodnej rómskej únie (Maškarthemutňi rromaňi khetaňiben – International Rromani union (IRU)) požiadali svetovú verejnosť, aby ich neoslovovali dovtedy zaužívanými cudzími pomenovaniami (Cigán, Zigeuner, Gitanos, Gypsies), ale aby rešpektovali ich vlastné meno  – Róm.

A to je v takej právnej rovine, ako keby včelári na svojom Svetovom národnom kongrese včelárov premenovali Včielku Mája na  Včielku Merry.

Pojem róm nemá žiadny historický význam z hľadiska etnonymá  a je nezmyslom- v rómčine: rom – „muž“, „človek“. Pomenovanie róm je produkt divokej demokracie, ktorá  uviedla cigánov do omylu v duch hesla „ od dobroty nevedieť čo robiť“.

V nemčine je zigeuner

V angličtine je gypsy

V Jidiš je tsigayner

V ruštine je tsyganskiy

V turečtine Çingene

V holandčine Zigeuner

V nepálčine Jipsī

V nórštine  sigøyner

V chorvátčine cigan

V rumunčine țigan

V albánčine cigan

V afrikánčine Gypsy

V lotýštine Čigāns

V luxemburčine Zigeiner

V taliančine zingaro

V maďarčine cigány

V latinčine Gloria

V polštine cygański

V portugalnčine cigano

 

Takže, ako vidno, žiadny róm.