Mons. Tiso a Slovenský štát.

14. marca 2020, politolog,

Mons. Tiso a Slovenský štát.

Slovenská republika, ktorej bol Dr. Jozef Tiso prezidentom, ocitla sa v tom čase preskupovania síl a tvorby takzvanej Novej Európy pod nemeckým vplyvom (obdoba dnešnej EÚ). Z tejto skutočnosti vyplynul aj charakter zahraničnej politiky nášho štátneho útvaru, ktorým obnovil slovenský národ svoju štátnosť v dvadsiatom storočí po tom, čo pred tisícročím zanikla Staroslovienska ríša.

Na Slovensku sú v súčasnosti ľudia, ktorí odsudzujú skoro všetko, čo súvisí  s obdobím slovenskej štátnosti v rokoch 1939-1945. Zároveň existujú skupiny, ktoré nekriticky obdivujú, ba  až zbožňujú to, čo súvisí so Slovenským štátom z rokov 1939-1945 a jeho prezidentom Dr. Jozefom Tisom. V živote to však chodí tak, že nič nie je na jednej strane ani celkom temné a na druhej strane je potrebné vidieť aj chyby. Ak dokážeme nájsť vo svojej minulosti slabšie i svetlejšie stránky a poučiť sa z nich pre prítomnosť a budúcnosť, vtedy má história svoj zmysel.

Aj v tomto prípade zvíťazil nezdravý ideologický prístup a tak sa stalo, že sa nespojil brat Čech a Slovák s bratom Rusom proti výbojnému Germánovi, čo tiež prispelo k následným tragickým udalostiam osudným pre celú Európu a celý svet.