Koncepty „fašistu“ a „nacistu“ boli zbavené všetkého politického, kultúrneho a idealistického obsahu a stali sa obuškami na umlčanie všetkej opozície.

2. februára 2020, politolog,

Koncepty „fašistu“ a „nacistu“ boli zbavené všetkého politického, kultúrneho a idealistického obsahu a stali sa obuškami na umlčanie všetkej opozície.

Žijeme v Orwellovskej dobe. Newspeak postupne mení naše myslenie a my si to ani neuvedomujeme. Bol vytvorený nový jazyk, ktorý je nástrojom systému na obmedzovanie slobody a slúži k riadeniu myslenia. Kto používa slová v ich pôvodnom zmysle, je zatracovaný a obviňovaný. Tento newspeak má takú moc, že sa už málokto zaujíma nad významom toho, čo hovorí. Málokto si uvedomuje, že tieto slová stratili svoj zmysel a logiku. Jedným z takýchto slov je aj označenie „nacizmus“ a „nacista“, prípadne „fašista“.

Slovíčkom „fašista“ je dnes označovaný snáď každý, kto ešte dýcha – a v mnohých prípadoch aj tí, čo už nedýchajú.

Je smutné, že ľudia na tieto označenia stále reagujú v akomsi Pavlovovskom reflexe. A médiá to vedia. Preto pozor. Keď začujete vyjadrenia, kde je niekto označovaný ako fašista či nacista, ak budete čítať článok s takýmito obvineniami, ak uvidíte komentár, kde tieto slová nebudú chýbať, zbystrite pozornosť. Pravdepodobne sa vás niekto pokúša zmanipulovať.

Koncepty „fašistu“ a „nacistu“ boli zbavené všetkého politického, kultúrneho a idealistického obsahu a stali sa obuškami na umlčanie všetkej opozície. Dnes je to už iba prázdne slovo, ktoré neznamená nič.