Socializmus a kapitalizmus je výhradne len o „zážitkovej skúsenosti“.

15. decembra 2019, politolog,

Socializmus a kapitalizmus je výhradne len o  „zážitkovej  skúsenosti“.

Socializmus a kapitalizmus je výhradne len a len o  „zážitkovej  skúsenosti“. To znamená že, naďalej  budeme  rozumieť teoretickému  vystihnutiu  a  analýzam  takých  životných  procesov,  ktoré  pracujú  s  navodzovaním, rozborom a reflexiou zážitkových skúsenosti za účelom  získania  skúseností  prenesiteľných  do  ďalšieho  života  – zo socializmu do kapitalistického vykorisťovania väčšiny.

Demokracia sama o seba je  len obyčajný abstrakt, ktorý sa „ohýba“ podľa bánk, búrz a svetovej oligarchie.

Skupina českých novinárov pred časom navštívila v Taliansku menšiu prevádzku, kde sa vyrába šunka, ktorá sa exportuje aj do krajín východnej Európy. Priamo sledovali proces úpravy šunky, pri ktorom sa z desiatich kilogramov čistej šunky stalo dvadsať kilogramov šunky, ktorá ide na export. Ako sa to dá dosiahnuť?

Na rad prichádza zvýrazňovač chuti: kvasnicový extrakt. V nástreku je veľa vody, takže je treba pridať niečo, čo šunke pridá prirodzenú chuť mäsa, hlavne po uvarení. V kvasniciach sa nachádza aj kyselina glutámová a jej soľ – glutamát, čo je ďalšie „éčko“.

Iné éčka sa nachádzajú v koreniacej zmesi, ktorá šunke ďalej vylepšuje chuť.

Nasleduje stabilizátor, protipenivá látka. Keby sa z nálevu neodstránila pena, ktorá sa v ňom nachádza, v šunke by boli vzduchové bublinky – v niektorých šunkách ich môžeme vidieť. Nie je to veľká chyba, ale nepôsobí to na zákazníka dobre. Toto je ďalšie éčko.

 

Na otázku, či sa aj v Taliansku predáva šunka s takýmto vysokým podielom nástreku, dostali českí novinári odpoveď, že nie – v Taliansku zákazníci preferujú vysoko kvalitné šunky s podielom nástreku do 25 percent, pričom prísady sú výlučne prírodné a je tam minimum éčok. Šunka s vysokým nástrekom a menej kvalitnými prísadami ide iba na vývoz, napríklad do východnej Európy.

 

Dobrú chuť! Vitajte v kapitalistickej demokracii !