Kto bude označovať kňaza Mariána Kuffu za nacistu, riskuje prehru na súde.

15. decembra 2019, politolog,

Kto bude označovať Kotlebu za nacistu, riskuje prehru na súde.

Označenie niekoho za „nacistu“ alebo „fašistu“ je veľmi tvrdé vyjadrenie, ktoré je podstatne agresívnejšie ako označenie aktivít niektorých členov rómskeho etnika za „vyciciavanie sociálneho systému“ a za „asociálov“.

Rozsudok vo veci pána Mazureka zmenil mnohé v právnom poriadku Slovenskej republiky.

Pred rozsudkom bola kritika, ktorá vychádzala z pravdivých skutočností, oprávnená a nebolo možné ju zakázať. Bol to výdobytok slobody prejavu po roku 1989. Pravdivosť bola jedným z kľúčových kritérií oprávnenosti kritiky v sporoch o ochranu osobnosti.

Po rozsudku vo veci pána Mazureka je úplne jedno, či je kritika postavená na pravdivých alebo nepravdivých skutočnostiach. Súd to očividne pravdu ani nemá skúmať. Kritika je trestná, pokiaľ sa mohla niekoho hlboko dotknúť. Inými slovami, každá kritika je zakázaná, pokiaľ je dostatočne silná.

Dosvedčujú to aj trestné stíhania pána Fica, či pána Rostasa.

Zákon však ochraňuje rovnako nielen rómov a židov, ale napríklad aj členov ĽSNS. Rozsudok vo veci pána Mazureka má pôvodne možno neplánované následky.

Napríklad, niektorí politici alebo novinári označujú pána Kotlebu za nacistu. Vzhľadom na skutočnosť, že pán Mazurek bol odsúdený za výrok o „asociáloch“, ktorí „vyciciavaju náš sociálny systém“, je súdom stanovené merítko zakázanej intenzity kritiky. A týmto merítkom  je potrebné merať aj iné výroky, kritizujúce adresáta, čiže aj označovanie ľubovoľnej osoby za „nacistu“.

Ochrana osobnosti v zákone nie je postavená na princípe dodržiavania politickej korektnosti, ale na princípe ohľaduplnosti. Zákon predpokladá, že ľudia majú byť k sebe ohľaduplní a majú
sa zdržať vyjadrení, ktoré kvôli nedostatku ohľaduplnosti môžu niekoho neprimerane zasiahnuť.


Označenie niekoho za „nacistu“ alebo „fašistu“ je veľmi tvrdé vyjadrenie, ktoré je podstatne agresívnejšie ako označenie aktivít niektorých členov rómskeho etnika za „vyciciavanie sociálneho systému“ a za „asociálov“. No a za to už niekto odsúdený bol.

 

V Bratislave, dňa 11. decembra 2019

JUDr. Mag. Ján Čarnogurský

advokát

Zdroj: ulclegal.com