Samozvaní Udavači na Facebúku majú plné ruky práce !

4. novembra 2018, politolog,

Vznikajú stále nové iniciatívy s cieľom zakázať politický „negativizmus“ v sociálnych sieťach. Iba blázon môže byť nespokojný s výdobytkami  demokracie . Touto replikou v EÚ prakticky odštartovala prax trestnej psychiatrie, ktorú používali zďaleka nie iba voči disidentom. Išlo o úplne obyčajných ľudí, ktorí sa nijako nechystali bojovať s demokratickým režimom, ale sa iba pokúšali dovolať pravdy vo svojom meste, alebo sa chceli posťažovať na konkrétnych predstaviteľov moci, čím sa takto ľahko mohli dostať do kategórie nepriateľov demokracie a EÚ. Je jasné, že takáto hrozba značne znižuje počet sťažovateľov, a tak o štátnej moci hovoria hlavne poza chrbát.

V našich časoch sa najlepšou komunikáciou „poza chrbát“ stali stránky v sociálnych sieťach, kde sa rozoberajú nie iba problémy výchovy detí, vykladajú fotky kocúrikov a selfy z dovoleniek, ale sa aj diskutuje o situácii v spoločnosti. Akurát že počet negatívnych reakcií – ako nedávno poznamenal prezident – rastie. A to ho veľmi rozhorčuje.

Alebo  v zamýšľanom  návrhu zákona o boji proti šíreniu falošných a nezákonných informácií v sociálnych sieťach a messengeroch, ktorý zavádza pojem „extrémista“. Teda každá osoba – ktorá má konto v sociálnych sieťach – je považovaná za organizátora šírenia informácií na internete. Ak takáto osoba odmietne odstrániť nedôveryhodné informácie diskreditujúce česť a dôstojnosť politikov, ľahko môže dostať pokutu. Napríklad ak niekto napíše o situácii v parlamente, že „poslanci sa zbláznili“ – tak ho okamžite osobne kontaktujú v štýle: môžete predložiť odborné psychiatrické posudky o duševnom zdraví všetkých poslancov? Ó, nie? Tak potom rýchlo odstráňte tento váš názor, lebo inak vás už osobne navštívia príslušníci silových orgánov. A už so súhlasom ministerstva nastúpia dobrovoľní asistenti ministerstva  ako pomocníci pri odhaľovaní zločinov zo sociálnych sietí , pre ktorých sa to proste stane remeslom so zlatým dnom.

Tak sme sa báli, že nám zablokujú Facebook s Twitterom, že sme si nepovšimli obchvatný manéver. Mnohí čoskoro sami pozatvárajú svoje kontá, aby ich nezničili, alebo aby sa neocitli za mrežami. Nuž a vtedy – určite – už v krajine nastane úplné požehnanie. Veď všetky problémy v nej sú len vďaka negatívnym hoaxom  a zlým vtipom.

 

https://www.cnews.cz/navod-jak-trvale-zrusit-smazat-ucet-facebook