Na to, aby ste mali šťastie, nepotrebujete inteligenciu, ale na to, aby ste mali inteligenciu, potrebujete šťastie

24. septembra 2018, politolog,

 A čo sme my za Slováci? Koľkí z nás si 12. septembra spomenuli na nášho slávneho rodáka, slovenského„Záchrancu Viedne“? Koľkí Slováci mu išli položiť do rakúskeho Mariazellu veniec k jeho hrobu? Alebo kto z nás si naňho aspoň s úctou a vďakou spomenul?!
Nie je to tak, že väčšina z nás Slovákov ani len netuší, že nejaký slovenský „Záchranca Viedne“existuje?!
Kto to je?

Náš slávny rodák, Slovák, roduverný vlastenec, ostrihomský arcibiskup a prímas Uhorska Juraj Selepčéni – Pohronec, alebo Juraj Pohronec – Slepčiansky (1595 – 1685). Veru, právom si vyslúžil čestný titul „Záchranca Viedne“. Veď bol to práve on, ktorý predvídal napadnutie Viedne a Európy Turkami a robil, ešte skôr, ako sa to stalo, všetko, čo mohol, aby toto nebezpečenstvo odvrátil. Arcibiskup Juraj Selepčéni, ktorý je zaraďovaný medzi najväčších cirkevných hodnostárov, štátnikov a diplomatov svojej doby, má veľkú zásluhu na tom, že sa vytvorila európska protiturecká koalícia a že sa podarilo vyhnať Turkov z Európy. Z jeho iniciatívy sa už v roku Pána 1682 uskutočnili rokovania s poľským kráľom Jánom III. Sobieskym.
Honosný titul „Záchranca Viedne“ si však vyslúžil najmä tým, že obrancom Viedne v roku Pána 1683 poskytol z vlastných prostriedkov obrovskú finančnú a potravinovú pomoc. Daroval im 493 tisíc zlatých, všetko svoje striebro i potraviny zo svojich českých a moravských majetkov v hodnote 170 tisíc zlatých.
Arcibiskup Juraj Selepčéni tiež obdarovával ľudí hojnou duchovnou pomocou. Vlieval im do sŕdc dôveru v Boha a v mocný príhovor Bohorodičky Panny Márie. Tak napríklad začiatkom mája roku Pána1683 prišiel do Bratislavy, kde na pravom brehu Dunaja, na území dnešnej Petržalky, slúžil sv. omšu v prítomnosti vojska zhromaždeného na obranu Viedne. Vojakov povzbudil v dôvere v Božiu pomoc, a tiež v pomoc Panny Márie. V kázni im povedal:
„Nebojte sa, nebudete bojovať proti nepriateľom sami. Bude s vami Panna Mária.“
Aby na to vojaci nezabudli, daroval im medailóniky, ktoré dal pre nich zhotoviť. Na medailónikoch bola z jednej strany vyrazená Sedembolestná Panna Mária a na druhej strane meno Mária. Vojaci potom takto staručkým arcibiskupom povzbudení s jeho požehnaním a s medailónikom Sedembolestnej Panny Márie na svojich uniformách vyrazili do boja proti islamskej hrozbe.