Maďarská autonómia na Slovensku potvrdená !

3. júla 2017, politolog,

Kultúrna autonómia sa po novom nazýva Fond na podporu kultúry národnostných menšín. Zákon o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín je novým prvkom v podpore národnostných menšín. Fond sa izoluje od doterajšej politickej svojvôle a bude existovať ako samostatná a nezávislá entita so samosprávnymi prvkami.

Nuž, stabilizácia vládnej pozície je už faktom – Most má svojich ľudí vo vysokých pozíciách ministerstva kultúry, školstva a dopravy aj na postoch oboch splnomocnencov a má otvorené dvere na napĺňanie menšinovej politiky. Ešte v roku 2015 ministerstvo kultúry nesúhlasilo so vznikom fondu. Vo februári tohto roku Rada vlády SR pre kultúru už prijala návrh zákona o fonde a odporučila vláde SR schváliť ho. Ministerstvo kultúry pripravilo návrh zákona na základe Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2016 – 2020.

Viacerí žiadatelia a organizátori štátom podporených projektov pre maďarskú menšinu sa aj napriek tomu cítia už natoľko autonómni, že nepovažujú ani len za slušnosť uvádzať na podujatiach aspoň základné údaje o podujatí v štátnom jazyku.

Kým existovalo Hnutie za demokratické  Slovensko, v deň výročia vyhlásenia Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky sa konali oslavy pri Vatrách zvrchovanosti. Vatry vždy znamenali symbol slobody a azda preto mainstreamová tlač s veľkým dešpektom zaznamenávala tieto udalosti.

 

ψ