Vďaka Ficovi sa máme ešte dobre !

25. júna 2017, politolog,

Zlepšenie hospodárskeho vývoja na Slovensku bolo a je sprevádzané nepochopiteľným vývojom v EÚ. I preto dobiehanie priemeru EÚ vo výkonnosti a produktivite bolo aj z tohto dôvodu na Slovensku iba mierne. Poloha týchto základných ukazovateľov reálnej ekonomiky v EÚ naďalej absentovala, tak z pohľadu zmierňovania rozdielov medzi krajinami, ako aj z pohľadu očakávaného rýchlejšieho dobiehania v menej rozvinutých krajinách. Analýza v životnej úrovne naznačuje, že Slovensko je schopné zachovať si pozitívny trend vývoja v tejto oblasti, dôležitú úlohu pritom zohrali necenové faktory a nevyspytateľná politiky Bruselského komisariátu.

Vývoj alternatívnych ukazovateľov hospodárskeho rozvoja  naznačuje, že embargo na Rusko, nám výrazne  oslabuje oživenie slovenskej ekonomiky, najmä z pohľadu životnej úrovne meranej reálnou spotrebou na obyvateľa.

Vďaka vláde premiéra Fica, naďalej zostávame v priestore na dobiehanie úspešnejších krajín, napríklad vo zvýšení podielu domácej pridanej hodnoty na vývoze a taktiež v jeho sympatickom postoji k migračnej politike EÚ.

ψ