Paranoja je rakovina Slovenska a Matovič je jeho nádor.

20. februára 2016, politolog,

Pán Matovič, sa dosť pravidelne prejavuje vývojom logicky skĺbeného systému bludov. V skutočnosti existuje nekonečne veľa jej prejavov, u každého je to iné, Fígeľa, Sulíka, Procházku, Bugára…. pretože pod spoločným názvom schizofrénia sa skrýva viac podtypov, napríklad paranoik sa prejavuje bludmi a Matovič si myslí, že ho prenasledujú, že ho okrádajú, neustále niekoho posiela na detektor pravdy…. Najčastejším iniciátorom je rodina, ktorá chorého schizofrenika privedie, od peňazí z ktorých mu začne šibať, až do archívu babkinej povaly. Katatónna forma má zase veľmi bizarné telesné prejavy – vystúpenia na mítingových pódiách, neustále hádzanie abstrakcie do konkrétnosti…. chrlí, iba jednotlivé slová, nadávky, komentáre. Napríklad: „Kradne, Fico chráni zlodejov, zlodeji, ako to robíš, hlupák! bez Fica….a najmä hlavne pacient neprestáva klamať a podvádzať pri vyplňovaní daňového priznania v položke vymeriavací základ dane.

Tento človeka má extrémny, neprimeraný pocit toho, že druhí ľudia, okolie či spoločnosť mu robia zle, všetci kradnú, okrádajú štát, snažia sa ho zničiť a poškodiť,…..tento povalový archivár v tom vidí zámernú a systematickú snahu, hoci všetci okolo rozmýšľajúci ľudia vedia, že je to len jeden jeho skĺbený blud.
Jeho systém bludov sa uňho stále rozvíja, je vzťahovačný, reálne javy, v skutočnosti indiferentné, vzťahuje na seba a je presvedčený, že ho všetci prenasledujú, a že ho chcú zničiť…a že on , pán Matovič je spasiteľ Slovenska aj s jeho 122 miliónmi. Tieto stavy Matoviča sa môžu, ale nemusia odvíjať na základe zážitku.

Sledovať pána Matoviča je zážitok pri ktorom zistíte, že si postupne vybudoval systém presvedčení a tými zásobuje svoje okolie. Čo je zlé, paranoja sa nedá liečiť. V psychiatrii bol názov paranoja prvýkrát použitý pre chorobnú ilúziu, v ktorej sa pacient cíti byť jedinečnou, vysoko dôležitou osobou.

Nuž, čo myslíte, je to iba fikcia ?

PS.: Paranoja tiež nie je neobvyklá u osôb závislých na omamných látkach – drogy, alkohol, peniazoch.

 

Ψ