Deň narcisov, najväčšia žobracia akcia v roku.

29. marca 2015, politolog,

V piatok 27. marca sa uskutočnil 19. ročník verejno-prospešnej finančnej zbierky Deň narcisov organizovaný Ligou proti rakovine. Iba v uliciach Blavy bolo do žobrania zapojených 1 524 aktívnych dobrovoľníkov, ktorí mali 412 kasičiek.

Každú jar hrdo pomáhame Lige proti rakovine zbierať peniaze na pomoc pacientom s onkologickými ochoreniami. Ide predsa o život. Ide predsa o spolupatričnosť. Ako to, že štát spí ? Väčšina oslovených ľudí prispeje do zbierky Deň narcisov a sú štedrí, na oblečenie si radi nechajú pripnúť žltý narcis so zeleným lístkom ako prejav solidarity s onkologicky chorými ľuďmi. S týmto plne vo všetkom súhlasím.

Ale, zarážajúce je, že málokto kto z nich vie, že z vyzbieraných peňazí sa na proklamovaný účel nepoužijú všetky peniaze, ale iba časť z nich !!!

Z celkom vyzbieraných peňazí pohltia výdavky na „prevádzkovú“ réžiu Ligy až do výšky38 % !!!!! , ktoré idú na mzdy (pekné mzdy), telefóny, letenky, spoločenské akcie, zahraničné cesty, zariadenia a vybavenia pre Ligu…..

POZOR :Výnosy zo zbierky dlhé roky pomáhajú onkologicky chorým pacientom a ich rodinám. Teda nie celá zbierka !!!! Áno čítate dobre, iba VÝNOSY ZO ZBIERKY !!!

Ilustračný príklad : Deň narcisov vyniesol v Bratislave minimálne 143-tisíc eur. Z toho ostalo Lige cca 56 – tisíc €. Takže z vyzbieranej sumy 143 tisíc € sa dostane k onkologický chorým ľuďom zhruba iba cca 87 tisíc € !!!

A to sa my nezdá byť férové. Alebo som v omyle ?

Som presvedčený, že keby celá vyzbieraná suma  išla na solidaritu s onkologickými pacientmi, ľudia by prispeli omnoho viac. Ja osobne, prispejem  sumou 500,-€.