Prečo sa Krym odtrhol a pripojil k Rusku ?

10. marca 2015, politolog,

Vojaci budú cvičiť spoločne so silami Estónska, Litvy a Lotyšska. Presun je súčasťou pokračujúcej rotácie amerických vojsk s cieľom zvýšiť podporu spojeneckých štátov NATO. Cvičenia majú trvať asi tri mesiace. Ministerstvo obrany USA v pondelok oznámilo, že od budúceho týždňa nasadí vo východnej Európe približne 3000 vojakov, ktorí tu majú vykonávať cvičenia spoločne so silami Estónska, Litvy a Lotyšska.

Litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius povedal, že Litva v uplynulom roku zbrane do Ukrajiny skutočne dodávala, žiadnu dohodu tým však neporušila……

Litva tento týždeň vyhlásila, že plánuje obnoviť povinnú vojenskú službu, ktorú zrušila v roku 2008. Dôvodom sú podľa prezidentskej kancelárie obavy z agresívneho správania Ruska nielen na Ukrajine, ale aj v pobaltskom regióne. Litva, Estónsko a Lotyšsko majú s Rusmi dlhodobo napäté vzťahy a obávajú sa ďalšieho vývoja situácie na východe Ukrajiny po marcovej ruskej anexii Krymu.

Prezident Kiska otvoril aj tému „informačnej vojny“ v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. „Nestačia nám moderné zbraňové systémy, musíme sa vedieť brániť organizovanému šíreniu dezinformácií. Nehovorím o rozdielnych názoroch, ktoré sú prirodzenou súčasťou demokratickej a slobodnej spoločnosti. Hovorím o účelovom narábaní s faktami, o otvorených klamstvách. V kontexte krízy na Ukrajine sa s tým stretávame v takej miere ako nikdy doposiaľ,“ povedal Kiska.

Rádio a rozhlas, inokedy plné proruských rogramov a hesiel, dostali príkaz od samotného Goebbelsa, aby zmiernili vysielanie a venovali sa viac dychovej hudbe, ľudovej zábave a nepolitickým témam.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť príspevkvku o k tejto téme nie je možné v článku pokračovať.