Masmédia ako potkan s myšacou hlavou.

29. januára 2015, politolog,

Čomu sa niekedy hovorilo myslenie, tomu sa dnes vraví spoločenská diskusia. Preto sme nútení prijať informácie,  ktorých hranice určujú ľudia, ktorí nielenže nepoznajú spoločenské problémy, ale ktorí často nemajú ani len potrebné vzdelanie.

Ako sa prejavuje cenzúra v médiách? Od koho alebo od čoho závisí, ktoré informácie sa “pustia na papier, éteru na obrazovku” a ktoré sa obídu mlčaním, odignorujú? Ako je možné, že rovnaká cenzúra funguje paralelne vo viacerých médiách na trhu?

Asi teda takto.Jednotliví novinári a komentátori často pri vstupe do mediálneho priestoru úprimne veria, že budú odhaľovať pravdu a nikomu neslúžiť- budú objektívni. Veľmi rýchlo však pocítia, že v podstate majú len dve možnosti: buď sa prispôsobia, alebo budú vyhodení. Tí, ktorí sa prispôsobia a ostanú v systéme, si čoskoro zvnútornia presvedčenia a postoje, ktoré vo svojej každodennej práci vyjadrujú. Je nemožné predstaviť si človeka, ktorý niečo hovorí a iné si myslí, najmä pokiaľ by to malo byť každodennou súčasťou jeho života. Preto sa väčšina novinárov radšej prispôsobí a vezme si hodnoty „lož-systému“ ako svoje. Napokon, určitý priestor pre kritiku im systém „daruje“, akože z demokracie a slobody. Ale to skutočne iba tak naoko.

Inštitucionálna štruktúra systému a jeho podstata sa však voči nezávislému mysleniu stavia nepriateľsky. Ak by sa novinár s takýmto nezávislým myslením našiel, potom nasledujú sankcie systému. Takýto človek nie je posadený do áreštu ani prenasledovaný. Sankcie systému pôsobia inak a to tak, že si takýto novinár viac nenájde miesto v korporačnom systéme médií, ale niekde na okraji systému, v maličkom lokálnom rádiu či v provinčnej alternatívnej tlači. Jeho vplyv na „obecenstvo“ však bude minimalizovaný a veľmi obmedzený.

Sú stovky múdrych profesorov, vzdelancov, kňazov, odborníkov a úprimných aktivistov. Nie, oni pustia do éteru zábery na zopár, stále tých istých vopred vybraných, agresívnych kontroverzných politických vykladačov demokracie, LBGT, ktorí hádžu „francuzáky“ do objektívov…………… A takto to je vo všetkom. Manipulácia od rána do večera.