Masmédia ako sadistické monštrum

13. decembra 2014, politolog,

Maso-médiá fungujú tak isto, ako celá spoločnosť. V prostredí súčasného konzumentského trhového systému je ťažké očakávať, že to bude inak.
Dôvody ich manipulatívneho správania sú systémové, a preto nie je možné očakávať, že sa budú správať ako akési “ostrovčeky pravdy”, keď ich systém a vnútorné súvislosti tlačia do toho, aby ľudí manipulovali v záujme svojich vlastníkov a tých hore. Ako som naznačil, nie je v záujme systému, aby ľudia rozmýšľali. Médiá len napĺňajú svoje funkcie ako stabilizátory systému.
Očakávať, že médiá budú hrdinský odolávať, keď všade naokolo bujnie cynický kapitalizmus, to naozaj hraničí s utópiou. Stačí sa len pozrieť na naše televízie. Ich programová štruktúra krásne symbolizuje to, čo sa deje v celej spoločnosti.
Myslenie odsunuli na neskoršie nočné hodiny, nehovoriac o tom, že mu venujú cca dve hodinky týždenne. Akoby sme sa hanbili za to, že myslíme. Zmyslom médií je “dosiahnuť, aby ľudia sledovali národnú Farmu idiotov, Bučkovcov, a aby sa zaujímali o matku, ktorej sa narodilo dieťa so dvoma hlavami, alebo o hocičo iné, čo im predhodia. To všetko s jediným cieľom – docieliť stav, v ktorom je prakticky nemožné myslieť, nemožné rozmýšľať. Ak sa aj divák v médiách dopátra nejakej diskusie o dôležitých témach, tú zväčša moderátor zredukuje do 30 sekundového časové limity.