V čom spočíva mediálna manipulácia ?

23. marca 2014, politolog, Nezaradené

Informačný systém, teda aspoň z ekonomického hľadiska, to je v podstate systém korporácií, ktoré sa snažia predať svoj tovar relatívne privilegovanej a vplyvnej poslucháčskej elite, t.j. iným korporáciám.“ Hlavné médiá sú veľké korporácie, vlastnené a prepojené na ešte väčšie kartely. Manipulácia je o selektovaní tém, triedení udalostí, zdôrazňovaní, vytváraní kontextu, filtrovaní informácií, udržiavaní diskusie v istých medziach a podobne….. určujú, vyberajú, upravujú, kontrolujú, obmedzujú, aby slúžili záujmom vládnucich elitných skupín v spoločnosti.
Využívajú sa však aj sofistikovanejšie metódy. Ide napríklad o marginalizáciu a bagatelizáciu alternatív, prípadne neponúkanie dostatočného priestoru nekonvenčným názorom. Môžeme hovoriť o troch priamych metódach manipulácie: 1) skresľovanie, 2) marginalizácia, 3) limitácia.
Existujú však aj nepriame metódy manipulácie. Medzi ne možno zaradiť rôzne techniky, ktoré pôsobia v podstate nerepresívne. Médiá v tomto prípade priamo nefalšujú, neprekrúcajú, časovo nelimitujú ani neodmietajú prístup alternatívnych nesystémových názorov, ale napriek tomu plnia manipulačnú funkciu sofistikovanými metódami. Ide najmä o tri spôsoby, ktoré môžeme vymedziť ako: a) apriorizmus, b) rámcovanie, c) doublespeak
Ďalšia forma mediálnej manipulácie spočíva v bezbrehom ohlupovaní obyvateľstva.
Toť vsjo-…