Slovensko musí vystúpiť z EÚ-inej cesty nie je! !

9. februára 2014, politolog, Nezaradené

Morálne riziká spojené s EÚ sú výnimočne vysoké, keďže EÚ je stelesnením konfliktov v náboženstve, nacionalizme a ľudských právach. Diskusie o zotrvaní v hybride EÚ sa bežne zvrhávajú na zástupné konflikty o dôležitosti týchto morálnych noriem. Je viera v Boha dôležitejšia ako pokrok národa? Prebíja obe predchádzajúce hodnoty záväzok voči ľudským právam? Výmenou názorov o EÚ ľudia často v skutočnosti diskutujú o morálnom usporiadaní spoločnosti. Tiež nepomáha, že predložené argumenty pred vstupom do EÚ boli a sú stále fragmentárne a protirečivé. Čím útržkovitejšie sú činy a chovanie EÚ, tým viac sa otvárajú možnosti divoko odlišných interpretácií. Napríklad cielene a zámerne vyvolaná hospodárska kríza spustili zmätok, ktorý nám spôsobil veľké škody. Predávanie našej pôdy, odobratie vody, elektriny, hrdosti….to musí byť vážnym varovaním.
..Článok 50 Lisabonskej zmluvy explicitne stanovuje podmienky dobrovoľného vystúpenia členského štátu z EÚ. Výstupná klauzula špecifikuje, že členský štát, ktorý chce vystúpiť z EÚ musí o svojom zámere informovať Európsku radu, rada musí vytvoriť pravidlá, na základe ktorých bude s týmto členským štátom vyjednaná dohoda o vystúpení a po schválení Európskym parlamentom a Európska rada kvalifikovanou väčšinou túto zmluvu za EÚ uzavrie. Vystupujúci štát prestane byť viazaný dohodami buď dátumom dohodnutým vo výstupnej zmluve alebo v prípade neúspechu v jej uzatváraní dva roky po notifikácii o úmysle vystúpiť. Bývalý členský štát, ktorý sa snaží opätovne vstúpiť do EÚ bude musieť prejsť rovnakými prístupovými procedúrami ako hociktorá iná kandidátska krajina.“
Využime túto možnosť, aj keď je už skôr neskoro ako skoro. Ale predsa bude sa žiť lepšie a slobodnejšie. Za zmienku stojí tiež údaj o cene gréckeho pracovníka. V štáte, kam sme poslali milióny eur v záchranných balíčkoch, platia občanov približne dvakrát viac ako nás na Slovensku!
Vnímajú nás stále ako podradných Slovanov. To sa nikdy nezmení!