Pokojné a požehnané Vianoce 2013

24. decembra 2013, politolog, Nezaradené

Mnohé kresťanské rodiny na Slovensku dodržiavajú na Štedrý deň pôst ako symbol pokory a vyjadrujú takto úctu príchodu malého Ježiška na svet. Večer sa rodiny stretávajú pri slávnostnom stole a vyzdobenom vianočnom stromčeku na Štedrovečernej večeri, ktorá symbolizuje jednotu rodiny. A tá by sa mala pri jednom stole stretávať celý nasledujúci rok. Súčasťou večere na Štedrý večer bývajú oblátky s medom, orechy, jablko, diétna polievka- vilia a ryba- kapor.

My, katolíci slávime dnes popoludní a večer vigíliu sviatku Narodenia Pána (25. december). Neodmysliteľnou súčasťou Štedrého večera v rímskokatolíckych kostoloch sú polnočné omše. Spievajú sa počas nich koledy a vianočné piesne, vrátane svetoznámej rakúskej skladby Tichá noc, svätá noc, ktorú v roku 1818 skomponoval organista Franz Xaver Gruber. V kostoloch a domácnostiach veriacich nechýbajú scény z Betlehema s postavami Svätej rodiny, troch mudrcov z Východu, ktorí sa prišli pokloniť malému Ježiškovi a priniesli mu dary, s pastiermi či anjelmi ako aj zvieratkami.

Všetkým blogerom , „Pravdistom“(Pravda) a Topkárom“(Top Správy) vinšujem šťastné a pokojné Vianoce, čo najmenej cenzúrnych zásahov, veľa lásky, úsmevu a porozumenia v novom roku a splnenie túžob a očakávaní.