Proti „ŠtB“ už nič nemám.

12. júna 2013, politolog, Nezaradené

Slovákov sledovali viac než Maďarov a Čechov. O sledovanie Slovákov cez internet mali USA väčší záujem než o sledovanie Čechov.

Potvrdzuje to mapa sledovacích praktík tajných služieb USA, ktorú zverejnil britský denník The Guardian. Ten ju získal vďaka historicky najväčšiemu úniku prísne tajných informácií v USA.Americká tajná služba NSA a federálny úrad pre vyšetrovanie FBI pomocou veľkých internetových spoločností sledovali len počas tohtoročného marca celosvetovo takmer 100 miliárd správ na webe. Zlomok z toho tvorilo aj zbieranie mailov, videí, fotiek, dokumentov či kontaktov ľudí na Slovensku.

Prísne tajný projekt za milióny dolárov má za cieľ odhaliť potenciálne nebezpečenstvo zo zahraničia. Americká vláda v ňom každý deň zhromažďuje a analyzuje informácie o ľuďoch z celého sveta. Údaje získava od najväčších internetových firiem vrátane Microsoftu, Google, Applu a Facebooku.Národná bezpečnostná agentúra NSA disponuje prístupom ku všetkým užívateľským dátam od najväčších internetových poskytovateľov. Na jeden z najväčších škandálov na internete upozornili americké noviny The Washington Post. Odvolávajú sa na informácie od vysoko dôveryhodných zdrojov priamo z prostredia agentúry. Noviny získali prístup k prísne tajným dokumentom, 40-stranovej správe a prezentácii, ktoré odhalili detaily zberu a analýzy dát od užívateľov zo zahraničia.

Čo k tomu dodať? Pioniersky amatérska ŠtB?