Bezák so Sokolom si konečne podali ruky! ! !

11. marca 2013, politolog, Nezaradené

Na začiatku fikcie,boli obaja  pokojní. Priateľsky si podali ruky. Na znak priateľstva sa  obdarovali drobnosťou, ktorá otvárala dvere do každej komnaty. Neboli to peniaze, ani suveníry. Sladkosti. Obyčajný cukríky v ich ústach znamenal prelom bariéry medzi dvoma svetmi. Prvý si vždy vložili do úst s neistotou. Začali cmúľať. Na ich tvári sa po chvíli objavil široký úsmev. Dopraskané dlane sa otvárali a sladkosti sa pomaly, ale isto presúvali k novým citom, miernosti, zdržanlivosti, morálnej pravde a spravodlivosti. Panovala tam nádherná atmosféra, ktorú som dovtedy nezažil v žiadnej kúrií – pohoda. Obaja pôsobili vyrovnane, neboli agresívni a čo som ocenil najviac, bol ich zhovievavý prístup k peniazom…..láske, blížnemu…. Nikdy nič podobné som nevideli. Smiali sa na nás, že prečo sa ukrývame za tú smiešnu stenu a stláčame ju. Bolo im to jedno. Nevedeli, čo robíme, lebo fotoaparát dovtedy nikdy nevideli:

– Nestretli sa s ľuďmi. Videli ich na trhu, ale tu pravdepodobne okrem nás ešte nik nebol, – vysvetľoval Robo. Bol to nádherný pocit slobody pri fotografovaní. Nikto nechcel od nás peniaze, mohli sme fotografovať čokoľvek….aj kaviarničku aj pohodičku,,,,aj všetko.  Aj ako využiť kresťanské hodnoty v spoločenskom živote.

Viem, že za pár rokov to tak nebude. Naučia sa za svoju krásu a nedotknutosť inkasovať peniaze. Stane sa to rýchlejšie, než by ktokoľvek predpokladal. Možno sa to stane ešte skôr, ako budete čítať tieto riadky. Stačí, keď z hôr prídu turisti z cestovnej kancelárie a tí si to dajú obratom na svoju internetovú stránku ako unikátny výlet s titulkom:

–       Robert Bezák  podal ruku  mons. Sokolovi…..

Koniec fikcie.